Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Column Anita: Afvalprogramma's op TV

Geschreven door Afvallen met Anne op September 18, 2013

Afgelopen maand is er bij SBS weer een afvalprogramma gestart. Natuurlijk mis ik daar niets van en kijk elke dag hoe de deelnemers zwoegen. Over het algemeen vind ik dat deze biggest losers als kleine kinderen worden behandeld. Er is een voorgeschreven programma waarbij ze elke dag hun calorieën moeten berekenen met voedingslijsten en elke dag heel veel bewegen. Als er iets niet goed gaat, dan worden de beelden zodanig gemonteerd dat het op de gezichten af te lezen is, wat de trainers ervan vinden. Niet goed gedaan en staan met hun armen over elkaar ernaar te kijken. Daar moet ik zelf wel om lachen. Wat een kinderachtige gedoe. Afvallen is meer dan alleen anders eten en meer bewegen toch? Kijkcijfers zijn niet onbelangrijk.

Iemand motiveren om gewicht te verliezen, moet naar mijn gevoel vanuit positiviteit worden gedaan. Kijk bijvoorbeeld naar de Amerikaanse versie van Obese, Chris Powel, dat vind ik een geweldige positieve coach. Daar kunnen de coaches van de biggest loser van SBS nog een voorbeeld aan nemen. De boodschap die de Biggest loser met dit programma uitzend is dat als je veel circuit trainingen of veel cardio doet, dat je dan afvalt en dat vooral niet zelf mag denken. Naar mijn gevoel fout voor mensen die willen afvallen en die nog niet voldoende kennis hierover hebben. Natuurlijk zit dan een kern van waarheid in. Net zoals je een crashdieet doet, dan val je zeker af, maar is het blijvend? Weet je dan precies wat je valkuilen zijn, weet je dan waar je vast zit, weet je dan de werkelijke oorzaak van je overgewicht. Nee je weet dan alleen dat als je veel beweegt, dat je dan gaat afvallen, maar ook weer net zo hard bijkomt. Dat is naar mijn gevoel het meest gefrusteerder gevoel dat je bij afvallen kunt ervaren? Een verkeerde boodschap overbrengen hoe je blijvend kilo’s kunt verliezen.

Kijk eens naar de Nederlandse variant van Obese. Wie kan zich Danny nog herinneren? Hij viel volgens mij enorm veel kilo’s af. Geweldig, maar bij de comeback was hij alweer 50 kilo aangekomen en naar verluidt zich hij nu weer op zijn oude gewicht. Afvallen is niet makkelijk, het is niet simpel minder eten en heel veel bewegen.

Als je de oorzaak van je eetgedrag niet aanpakt, dan is afvallen altijd tijdelijk. Dan ben je het felbegeerde slanke lichaam zo weer kwijt. Laatst was er een herhaling van SOS Sonja…zoals ik al begon, ik kijk alle programma’s en ik vind het geweldig om te zien hoe mensen veranderen. Sos Sonja was van een paar geleden. Hoe zou het nu zijn met die deelnemers die met crashen veel zijn afgevallen?

Natuurlijk moet een tv programma iets spectaculairs te bieden hebben, anders kijkt niemand. Mensen willen nu eenmaal iets uitdagends op tv zien, maar in onze huidige maatschappij waar mensen steeds meer overgewicht krijgen, wordt een verkeerde boodschap uitgezonden.

Geen van de programma’s gaat in op de achterliggende oorzaken van het overgewicht. Overigens is er recent een programma gestart op Nederland 1 en dat heet Operatie NL Fit en bij de eerste uitzending was ik blij verrast dat er een team van deskundigen, waaronder een voedingscoach, een personal trainer maar ook een psycholoog de deelnemers begeleidt. Jammer dat van het psychologische gedeelte bij de tweede uitzending niet of nauwelijks wat terug te vinden.

Neem jij een voorbeeld aan mensen die afvallen in dit soort programma’s en probeer je je dan dit na te bootsen of trek je je eigen plan?
September 18, 2013 om 08:11
Ik doe het zeker niet na maar trek eigen plan. Ik val liever rustig af door mijn levensstijl aan te passen dan dat je opeens zo veel gaat doen qua sporten per dag wat je anders nooit doet. Als je weer gaat werken of zo kan het ook niet. Plus ik wil niet dat mijn leven zowat alleen bestaat uit sporten ;) Nee ik sport op mijn manier/tempo en heb mijn levensstijl dus aangepast ook qua eten en zo gaan de kilo's er langzaam af, maar tot nu toe blijft het er ook af.
September 18, 2013 om 17:13
Wat absoluut vermeld moet worden is dat er terdege achter de schermen wordt gepraat! Van de gem. 16 uur per dag wakker zijn kun/wil je slechts datgene in een half uur proppen wat verkoopt: emo tv! Of je dat nu leuk vind of niet.
September 19, 2013, gewijzigd door Miekie op September 19, 2013 om 12:23
Ik erger me dood aan dit soort programma's
Hierin wordt een beeld geschetst dat het normaal en gezond is om meer dan 1 kilo en het liefst 3 tot 5 kilo af te vallen per week! Idioot zoiets. Dat is niet gezond en zal het nooit worden ook. Zowel Obese als Sonja doen hier ook aan mee. Als deskundige zou je je kapot moeten schamen om daar je naam aan te willen verbinden. Voor mij ben je dan geen deskundige maar gewoon televisiegeil en gooi je je principes om iemand op een gezonde manier te helpen wel heel erg overboord. Die mensen zijn niet voor niets bijna allemaal na 2 jaar weer zo zwaar. Ik heb het al eerder gezegd... er is maar 10% van de afslankers wat het nieuwe gewicht weet te behouden. De rest komt na verloop van tijd gewoon weer aan en vaak zelfs met bonus.

Dit komt allemaal door het volgen van dieten en het geloof daarin of een tijdje extreem je levenswijze veranderen wat je nooit vol kunt houden.
September 19, 2013 om 13:47
LON> ja er wordt wel gepraat en ze krijgen goede hulp. Maar toch lijkt mij het niet goed om zo bezig te zijn met afvallen. Helemaal niet als je ook een wedstrijd gaat voeren en als je het minst afvalt dat je dan weg moet. Iedereen valt op eigen tempo af en daar moet je niet om ; 'gestraft' worden.
September 20, 2013 om 02:46
Heb inderdaad ook een beetje raar gevoel toen ik van de week The biggest loser zag. Zappte er langs net op het moment dat er gewogen werd. Mannen in een tshirt en boxer en de dames in een topje en een broekje en vooral ook blote buik kan me niet voorstellen dat dat echt prettig voelt voor die dames. Natuurlijk ze doen er zelf aan mee maar het voelde idd als emo/sensatie tv (heb je dat gezien...?)
September 21, 2013 om 05:06
Ze krijgen hulp voor zolang als het duurt he. Wat gebeurd er met de mensen die de wedstrijd verliezen? Hoe gedemotiveerd raken zij? Wat gebeurd er psychisch? Hoe gezond is het om er een wedstrijd van te maken?
Verder vond ook ik dat ze met name de dames behoorlijk te kijk zetten in die kleding die ze aan moeten. Daar zou een dikkerdje normaal niet snel mee aan gaan lopen en al helemaal niet voor de buitenwereld en hier moeten ze het doen zodat iedereen kan zie hoe enorm dik ze zijn en hoe dat er dan uit ziet.
Zo ga je niet met mensen om vind ik.
Onbekend
September 26, 2013 om 09:21
Shoet! Ik heb net een column ingeleverd die over hetzelfde onderwerp gaat. Dat was niet de bedoeling, ik heb dit niet eerder gezien. Sorry daarvoor!
June 5, 2016 om 06:34
ze moesten er na ook laten zien hoe snel ze weer dik zijn op tv en dan een trap na
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken

Trefwoorden