Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Obese: Interview met Amanda

Geschreven door Afvallen met Anne op October 6, 2013

Wellicht ben jij de strijd aangegaan om de overtollige kilo's kwijt te raken. Om je hierbij extra te motiveren hebben wij contact met iemand opgenomen die een groot voorbeeld voor jullie kan zijn: Amanda Meijer. Sommigen van jullie zullen ongetwijfeld weten wie deze vrouw is. Deze doorzetster heeft mee gedaan met het RTL 4-programma Obese en is in 300 dagen 60,2 kilo afgevallen! Zij wilde meewerken aan een interview en heeft nog een aantal goede tips voor jullie...

Ben je ook benieuwd naar het interview met Lilian? Hou dan de nieuwspagina in de gaten. Binnenkort verschijnt ook haar verhaal op onze nieuwspagina.

Wie is Amanda?
Voor degenen die Amanda nog niet kennen beschrijven we haar leven in een notendop. Wil je meer over haar weten kun je uiteraard haar aflevering bekijken op uitzending gemist.
Toen Amanda zich inschreef voor het programma Obese was zij 25 jaar oud en woog ze 138 kilo. Haar obesitas tekende haar leven. Haar huwelijk verliep niet vlekkeloos. Ze durfde niet meer aangeraakt te worden. Ook haar conditie nam af. Zo was het aankleden al een hele opgave. Langzaam isoleerde ze zichzelf van de buitenwereld. Haar vader woonde in Ierland en overleed daar op vrij jonge leeftijd, mede aan de gevolgen van zijn overgewicht. Door haar overgewicht paste Amanda niet in een vliegtuigstoel en heeft daarom nooit afscheid kunnen nemen van haar vader bij zijn graf. Zij schreef zich in voor het programma Obese.
Na het strakke afslankprogramma van 300 dagen met een sportcoach, diëtist en psychologe was Amanda 60,2 kilo afgevallen! Zowel van de binnenkant als de buitenkant heeft zij een metamorfose doorgemaakt. Ook is Amanda naar Ierland gevlogen om afscheid te kunnen nemen van haar vader. Hierover meer in dit interview.

Hoi Amanda. Hartstikke bedankt dat je tijd voor ons wil vrijmaken en mee wil werken aan dit interview. Hoe is het nu met je?
Ik ben lekker druk: met mijn werk, ik sport zo'n 5 tot 8 keer per week, ik volg een opleiding tot gewichts- en voedingsconsulente en heb een druk sociaal leven. Ik besteed veel tijd met mijn nieuwe partner en vrienden. Het sporten wordt ook steeds leuker. Mijn lichaam wordt steeds getrainder en kan steeds meer aan. Het gaat dus erg goed met me.

Ik kan me voorstellen dat het veel moed vergt om je in te schrijven voor het programma. Je moet dan echt je probleem aan pakken en je letterlijk en figuurlijk bloot leggen. Wat was voor jou de definitieve knop om je in te schrijven voor het programma Obese?
Ik werd ieder jaar dikker. Ik heb allerlei diëten gevolgd, waaronder ook crashdiëten. Tijdelijk viel ik soms wel af, maar uiteindelijk kwam het er even hard weer aan. Toen kwam er een tijd waarin ik mijn overgewicht probeerde te accepteren. Als het afvallen niet lukte, wilde ik in ieder geval gelukkig in het leven staan. Ik kreeg toen echter zoveel gezondheidskwalen dat ik er telkens mee werd geconfronteerd. Zo had ik een kinderwens, maar door mijn overgewicht stopte mijn menstruatie. Ook werd ik ineens in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ontstoken alvleesklier. Uiteindelijk bleek ik galstenen te hebben, maar dit was niet zichtbaar op de echo vanwege mijn hoge vetgehalte. Als ik geopereerd zou moeten worden, was dit ook niet risicovrij geweest met mijn lichaamsgewicht van toen rond de 148 kilo. Ik besefte toen dat er echt wat moest gebeuren. Mijn laatste redmiddel was Obese, en gelukkig werd ik als 1 van de 6 gekozen uit 1200 aanmeldingen.

In het programma worden de trainingen met je sportcoach goed getoond. Hoe zat het met de voeding? Kreeg je een uitgebreid schema waar je je aan moest houden?
Tijdens Obese ben ik ondersteund door een diëtiste. De eerste drie maanden volgde ik een voedingsschema. Dit was erg fijn, aangezien ik zo in een ritme kwam waarbij ik leerde iedere 2,5 uur wat te eten. Mijn valkuil was dat ik soms veel te weinig at, en dat er ook lange tussenpozen zaten tussen twee maaltijden.
De diëtiste benadrukte erg de basis van gezond eten. Gewoon heel simpel: eet voldoende groenten en fruit, las voldoende eetmomenten in etc. Zij raadde ook aan te kiezen voor speltbrood. Ik leerde ook van haar tussendoortjes mee te nemen als ik iets buitenshuis ging doen, zoals ongebrande, ongezouten noten. Ook mocht ik ook gewoon koolhydraten blijven eten. Al helemaal met de hoeveelheid sport per week.

Heb je nog een tip van een lekkere slanke maaltijd die je mee kan geven aan onze deelnemers?
Ik vind een groente smoothy een heerlijk tussendoortje. Erg lekker voor of na het sporten. Je kunt hem eigenlijk met allerlei soorten groenten en/of fruit maken. Maar net wat er in je koelkast ligt. En door te experimenteren kom je er vanzelf achter wat je lekker vindt. Ik vind het persoonlijk heel erg lekker om een scheutje Flevo appelsap te blenden met wat slasoorten, komkommer, appel, verse noten zoals walnoten, een beetje citroensap, verse spinazie en worteltjes. Vervolgens even in de koelkast zetten, roeren en opdrinken maar! Je moet er even aan wennen, maar na een paar keer drinken is het heerlijk. Het is ook een handige tip voor mensen die niet van salades houden of het eten van salades zat zijn. Die mensen kunnen het in de vorm van zo'n shake proberen.

Wat is de beste voedingstip die jij hebt gehad van je diëtiste?
Dat ik niet te streng en te extreem voor mezelf moet zijn. Blijf bij wat bij je past. Als je bijvoorbeeld echt iets niet lust en jezelf dit oplegt, ga je het ook niet volhouden. Je kunt natuurlijk wel dingen uitproberen. Maar doe geen dingen tegen je zin in. Hou het leuk voor jezelf.

Wat was jouw mooiste moment tijdens Obese?
De reis naar Ierland was erg bijzonder. Hier kwam alles tezamen. Ik leerde voor mezelf te kiezen en nieuwe stappen te zetten. Ik ben daar voor het eerst naar het graf van mijn vader geweest. Toen ik weer terug kwam naar Nederland zat er een bepaalde rust in me die ik eerder niet had ervaren.

Wat was je zwaarste moment tijdens Obese?
Er waren behoorlijk wat zware momenten. Niet zozeer de beweging en het sporten waren zwaar, maar vooral het psychische stuk. Natuurlijk had ik ook wel ochtenden waarbij ik moe was en geen puf had om te sporten. Het was natuurlijk intensief. Maar het sporten went en je gaat het op den duur zelfs leuk vinden. Het psychische stuk aanpakken kostte echt veel energie. En dit was op sommige momenten echt moeilijk. Het leren dat het oke is om soms jezelf op de eerste plek te zetten. Maar juist omdat ik dit heb aangepakt, gaat het nu zo goed met me. En dat maakt ook dat ik minder snel terug zal vallen in mijn oude leefgewoonten. Met alleen voeding en sport was ik nooit gekomen waar ik nu ben.

Op welke leeftijd ontwikkelde je overgewicht? En weet je hoe dat kwam?
Ik ontwikkelde overgewicht rond mijn 15e. In groep 8 had ik maatje xs. Twee jaar later had ik maatje xxl. Dit ging zo snel terwijl ik niet extreem veel at. Het kwam voornamelijk door de hormonen. De vrouwen van mijn vaders kant van de familie hadden hier ook veel last van. Op een gegeven moment probeerde ik af te vallen en ging ik diëten volgen waarin ik veel te weinig mocht eten. Toen begon het jojo-en en mijn stofwisseling was totaal verstoord. In de jaren daarop volgend bleef het jojo-en, momenten dat ik te veel en te slecht at, zich afwisselen met weer hele strenge dieetpogingen. Het erfelijke is geen excuus, maar het maakte het niet makkelijker.

Hoe is het nu met je? Nu het programma Obese is afgelopen? Hoe ziet je leven er nu uit?
Het gaat goed met me. Ik leef nu echt en ik herken de vrouw niet meer die een jaar geleden mee deed aan Obese. Ik isoleerde me in die tijd echt en voelde bijna niks meer. Ik ging een soort van mute door het leven. Nu ben ik zo druk! Ik werk, zie mijn vriend bijna dagelijks, heb veel lieve vrienden en volg de cursus tot gewichtsconsulente en voedingsconsulente. Tot slot sport ik 5 tot 8 keer per week.

In hoeverre ben je veranderd tijdens/na het programma? Heb je eigenschappen van jezelf leren kennen die je nog niet kende? Sta je anders in het leven?
Ja, ik heb echt voor mezelf leren kiezen. Eerder was ik alleen maar druk met zorgen voor anderen en keek ik of de rest het wel goed had. Ik ben weer leren voelen. Ik leef weer en kan weer genieten. Natuurlijk heb ik tegenwoordig ook nog wel moeilijke momenten, maar daar staan zoveel mooie momenten tegenover.

Ben je zelfverzekerd geworden?
Ik ben wel zelfverzekerder geworden, maar nog niet zelfverzekerd. Ik denk dat ik altijd wel wat onzeker zal blijven. Ik merk ook dat mijn hoofd het niet zo snel bij kan houden. Ik beeld mezelf zwaarder in dan ik ben. Zo weeg ik 78 kilo, maar in mijn hoofd weeg ik dat nog niet. Maar dit komt langzamerhand wel goed.

Ik heb natuurlijk zelf ook jouw aflevering bekeken en af en toe een traantje weggepinkt. Ik heb erg veel respect voor je doorzettingsvermogen. Natuurlijk heb ik niet gemist dat je een nieuwe liefde hebt gevonden. Hoe is het daar nu mee? Zijn jullie nog steeds gelukkig samen?
Wij zijn nog steeds erg gelukkig samen. Het is nu alweer 8 maanden dat we samen zijn. De tijd gaat snel! Ik merk ook dat mijn vriend echt achter me staat. Hij houdt ook van gezond koken en sporten. We sporten ook samen en motiveren elkaar. Dit is fijn. Straks zijn we twee weken vrij en dat trekken we er samen lekker op uit met de fiets. Niet alleen hij steunt me. Ook mijn vrienden en familie staan achter me en motiveren me.

Is jouw leefstijl definitief veranderd?
Voor nu zeg ik ja. Ik heb mijn manier van leven veranderd en ik kan me niet voorstellen dat het ooit nog mis zal gaan. Toch blijft het wel altijd een zwakke plek. Ik moet alert blijven. Gelukkig heb ik een hele goed band met mijn trainer. Ik sport nu nog bij hem en weet dat ik altijd bij hem terecht kan. Mocht ik weer vervallen in oude gewoontes zal hij me helpen er weer uit te komen. Ik wil ook echt niet dat ik ook weer terug val in de leefgewoontes van vroeger. Ik ga er ook alles aan doen om dit niet te laten gebeuren.

Wat zijn jouw moeilijke momenten. Wat is je valkuil?
Dat zijn de momenten van stress. Op die momenten vergeet ik te eten. Dan kan het ineens avond zijn en bedenk ik me dat ik nog amper heb gegeten. Eigenlijk gaat het voor de rest heel goed en kost het me niet veel moeite om gezond te eten. Toen het programma Obese tegen het einde liep, stelde ik me er op in dat het heel zwaar zou gaan worden zonder alle hulp van de experts. In realiteit was dat helemaal niet het geval!
Vlak na de finale moest ik plotseling geopereerd worden vanwege galstenen. Hierdoor kon ik twee maanden niet sporten. Dit vond ik heel erg. Ik wilde namelijk met goede moed verder sporten en heel langzaam beetje bij beetje afbouwen. Deze domper had ik natuurlijk niet aan zien komen. Toch ben ik op mijn voeding blijven letten en geen gram aangekomen! Dit gaf achteraf vertrouwen. Het leven loopt niet altijd zoals je het wil, maar ondanks dat gaat het nog steeds goed.

Neem je nog wel eens ongezond eten?
Ik merk dat ik nu in balans ben. Als ik op een verjaardag ben, kan ik gerust wat lekkers nemen. Er liggen ook wel eens dingen in huis die ongezond zijn, maar dat betekent niet dat ik dat in een keer allemaal op moet eten. Het enige wat het huis niet in komt is chocola!
Als ik nu wat lekkers in huis haal, neem ik ook echt iets van goede kwaliteit. Zo haal ik voor mijn verjaardag bijvoorbeeld gebak van de banketbakker en ik geniet er dan ook echt van, maar ik sla er niet meer in door. Dat is een groot verschil ten opzichte van vroeger.

Hoe wil je dat je toekomst er uit ziet?
Eigenlijk begint het dromen over de toekomst nu pas. Alles ligt nu nog open. Ik heb een onwijs lieve vriend, lieve familie en leuke vrienden. Ik hoop in de toekomst veel cursussen te volgen en mensen te kunnen ondersteunen bij het sporten, het op gewicht blijven en hun voeding. Daarnaast wil ik natuurlijk zelf blijven genieten.

Wat wil je aan de abonnees Afvallen met Anne meegeven? Heb je nog goede tips of adviezen?
Durf voor jezelf te kiezen. Kom niet met 'excuses' als financieel dit, mijn werk dat, en mijn familie zo. Kies voor jezelf en knok voor jezelf. Ga bijvoorbeeld naar een sportschool. Die kunnen erg goedkoop zijn en er zijn altijd mensen daar die je willen helpen. Zoek vrienden die je steunen en achter je staan. Steek energie in jezelf en je zult merken dat je lekkerder in je vel gaat zitten. Op die manier kun je ook voor anderen klaar staan en zo heb je eigenlijk een win-win situatie.

Hartstikke bedankt voor je tijd. Wij wensen je een hele mooie, gezonde en slanke toekomst toe!
July 15, 2013 om 07:52
Ik heb destijds de Obese aflevering met Amanda gezien. Wow, wat een emoties en ZO KNAP wat ze heeft bereikt. FANTASTISCH!
:101010:

:lente7:Liefs Tjoepie

October 6, 2013 om 11:56
6 okt geschreven en 15 juli geantwoord?? Klopt niet ..denk dat deze herhaalt is ;)
Onbekend
October 6, 2013 om 12:11
volgens mij was deze eerst voor abonnees en nu kan iedereen hem lezen. Ik tenminste wel en ben geen abonnee. Wel leuk, want Amanda is een hele grote reden geweest om te starten met weer een poging afgelopen februari. En het resultaat is nu -18. Ik was erg geinspireerd door haar verhaal, ik herkende er veel in van mezelf. En ik dacht wat zei kan, kan ik ook. Misschien niet zo snel, want ik doe t alleen, maar ik kan t wel...
October 7, 2013 om 06:53
Ik denk dat in eerste instantie alleen het eerste stukje tekst op de pagina stond en dat ze deze hebben aangevuld. Er staat immers: Ben je ook benieuwd naar het interview met Lilian? Hou dan de nieuwspagina in de gaten. Binnenkort verschijnt ook haar verhaal op onze nieuwspagina.
Ik denk dat het interview met Amanda er later bij is geschreven... Zou dat kunnen?
October 8, 2013 om 15:58
Wat maakt het uit wanneer het is geschreven?
Super mooi dat Amanda zo'n groot, intens (en intiem deel) van haar leven durft te delen. Zo knap wat zij voor elkaar heeft gekregen!
Echt heel mooi om te lezen, ik wens haar alle geluk toe.
October 9, 2013 om 13:49
:dankje:

:zaubertrommler:
November 6, 2013 om 08:48
March 14, 2014 om 04:10
wat een mooi verhaal en wat een doorzettingsvermogen
Onbekend
August 18, 2015 om 07:33
ben je nog steeds op gewicht
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+